Twijfels

Weg+naar+vraagteken.jpg

Twijfel(s) om te gaan beginnen met De Yogaopleidingen, of één van onze cursussen  hebben we voor het gemak maar even op een rijtje gezet. Misschien herken je jezelf wel.

Ik ben zo stijf als een plank, ik kan niet aan yogabeoefening doen.
Het is heel normaal dat je je wat strammer voelt, zeker als je een tijdje niets aan lenigheid of beweging gedaan hebt. Het goede nieuws is dat uit de gangbare praktijk duidelijk zichtbaar is, dat Yogabeoefening zeer effectief is, in het verbeteren van de flexibiliteit, de verbeterde positionering en de vrijelijk bewegende stand van het menselijk lichaam. De wekelijks herhaalde les geeft het gewenste resultaat. Natuurlijk zijn er af en toe spierpijnen maar na verloop van tijd zul je merken dat je groter bent geworden dan de lengte in je paspoort.   

Ik volg al een training in de sportschool, ik heb het niet nodig om aan Yoga te doen.
Hoewel veel vormen van lichaamsbeweging zorgen voor een fantastische fysieke training, kan Yogabeoefening beweren dat het een beproefd (therapeutisch) systeem is dat helpt bij het genezen van allerlei soorten vaak vage klachten,  houdingsherstel, het verbeteren van chronische aandoeningen. Yogabeoefening geeft meer evenwicht en balans, het reduceren van mentale stress. Het zit hem niet alleen in de lichamelijke training. Juist de combinaties van oefeningen  aangeboden in onze lessen brengen het welzijn langzaam maar zeker naar boven. 

Yoga is alleen voor meisjes.
Hoewel het waar is dat bepaalde dingen alleen voor meisjes zijn, is dit niet het geval bij Yoga. Historisch gezien zijn enkele van de grootste Yoga docenten voornamelijk mannen geweest. We geven les in gemengde groepen, inderdaad het zijn vaak de vrouwen die het eerste beginnen. Na verloop van tijd is de verhouding man vrouw vaak 1/3 – 2/3. Bij de opleidingen zien we zelfs wel eens groepen waarin meer mannen zitten dan vrouwen. De Yogaschool heeft tevens uitstekende mannen en vrouwen in dienst die evengoed zijn in de aangeboden disciplines. 

Hatha Yoga.jpg

Ik heb een keer Yogales geprobeerd, maar het is te traag en saai.
In het begin beoefen je asana kort, later langer. Je kunt het echter zo moeilijk maken als je wilt met veel spannende lichamelijke en geestelijke uitdagingen. Er is geen bovengrens, bij elke lichamelijke verworvenheid bevordert men een grotere gezondheid die langer aanhoudt. We bieden verschillende typen lessen aan, van lichamelijker (Hatha Yoga) tot sterk inzichtelijk (Raja Yoga) waarbij we het lichaam niet overslaan. Het avontuur van het ontdekken van de binnenwereld is boeiend en verrassend tegelijk. De eigen levensfilm is de moeite waard om te bekijken, door herhaalde oefening kom je tevens bij scenes die je niet voor mogelijk had gehouden zo mooi. Inderdaad, je wordt rustiger en de balans wordt groter. 

be-the-change.jpg

Ik ben bang dat het deelnemen aan Yoga mij zal dwingen om religieus te worden.
Yoga is geen religie. De wetenschap van Yoga is een opeenvolgende techniek van grotere controle over het leven op zowel fysiek, emotioneel, mentaal en uiteindelijk geestelijk niveau. Er zijn geen aannames en geloven, sterker nog, de veelheid aan oefeningen zijn bedoeld om zelf te testen en te experimenteren. De Yogaschool respecteert elk geloof en elke humanistische visie. Zelfonderzoek vinden we belangrijk want de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Door steeds diepere rust en kalmte, vaak door vitaliteit-verbetering is ons opgevallen dat angsten verdwijnen.

Ik kan het niet, Yoga – Ik hou van uitgaan met mijn vrienden en ik drink wijn. 
Ontspan maar, je kunt blijven genieten van een glaasje wijn of bier. Na verloop van tijd vind je de weg vanzelf naar een natuurlijke en een gezondere levensstijl, maar er is geen verplichting om te veranderen, op geen enkel vlak, die keuze maakt een ieder zelf. De kwaliteit van leven gaat er langzaam maar zeker op vooruit. 

 Zwangerschapsyoga is niet zo goed als gym.
De terugkoppelingen naar onze Yogaschool met bevallingservaringen zijn zo goed, we zijn er na meer dan 15 jaren erg verheugd over. Verreweg de meeste bevallingen verlopen door het geleerde in de lessen soepel. Juist de combinatie van in- en ontspanning en de toegenomen rust bij de aanstaande moeder geeft het gewenste resultaat. Erg aan te raden, zeker bij het ontvangen van het eerste kind. Toch keren vele moeders terug bij een 2e of 3e zwangerschap.

Inmiddels laat dit onderzoeksresultaat dat op Nu.nl stond zien dat het precies is zoals we hier al eerder vermeldden.