Basisopleiding Raja Yoga

start met de Basisopleiding

De Basisopleidingen vanaf januari 2019 zijn de eerstvolgende mogelijkheid om te starten met de voortreffelijke en effectieve Basisopleiding. Er zijn 4 les-mogelijkheden in Enschede. Er is 1 les-mogelijkheid in Oldenzaal. Verder op deze pagina staan de dagdelen. Lees maar even door, kom dan graag naar een lezing voor aanvang van de lessen om kennis te maken.

Je wilt graag goede Yoga beoefenen, maar je hebt geen of weinig ervaring.
Je hebt interesse in een gedegen opleiding die staat als een huis en al jarenlang beproefd is. Er is voldoende motivatie aanwezig om te leren, je bent benieuwd wat je sterke en zwakke punten zijn. Je bent bereid jezelf te onderzoeken. Er is veel interesse aanwezig om kennis te maken met de Yogawetenschap. Bij de richtlijnen verderop deze pagina kun je grotendeels ‘ja’ invullen.

Doelstelling van de Basisopleiding
Het doel van de basisopleiding is om je een echte Yogabeoefenaar/ster te laten worden, herkenbaar aan een stabielere persoonlijkheid en een open ‘mind’. De warmte die van je uitstraalt is voelbaar voor de omgeving. Door de basisopleiding verkrijg je vaardigheid en kundigheid om beter te functioneren, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op vitaal en emotioneel niveau. Dit maakt de weg vrij voor je verdere ontwikkeling op mentaal en spiritueel niveau.

Yogaschooltrikona

De indeling van de les
1,5 uur fysieke houdingen, (asanas) en een energiebeheersingsoefening (pranayama). Daarna 20 minuten een concentratie – of meditatie oefening. Na de korte theepauze, is er aansluitend 1/2 tot 1 uur een lezing over een theoretisch onderwerp met voorbeelden en discussie. De lessen zijn chronologisch opbouwend.

yogaschoolvrksDe Basisopleiding bevat
40 lesblokken van wekelijks 2 1⁄2 uur, verspreid over een jaar. We houden niet van half werk. Het blijkt dat als je elke les aanwezig bent, de opleiding goed te volgen is. Hoe meer je thuis doet, des te sneller ervaar je de weldadige werking van Yoga. Op een gekozen moment uit het lesschema de ‘asana’s thuis’ herhalen geeft geweldige resultaten. Er zijn 120 lesuren en 80 thuisstudie uren per jaar/seizoen.

Richtlijnen, voor wie is deze bijzondere training geschikt? Iedereen die de onderstaande richtlijnen met ‘ja’ kan beantwoorden kan succesvol studeren. De lessen worden gegeven op een avond of op een ochtend. Er wordt een programma voor thuiswerkzaamheid uitgedeeld samen met een schema van alle oefeningen in het eerste jaar. Je volgt je eigen tempo binnen je specifieke mogelijkheden. Toch volgen hier een aantal richtlijnen die een indicatie zijn om zonder problemen de opleiding te volgen. Als je ze allemaal positief kunt beantwoorden zal deze Yogatraining niet al te moeilijk zijn en het resultaat is er dan ook naar, want je herkent een Yogabeoefenaar gemakkelijk. Er zijn uitwendige tekenen. Natuurlijk zijn de lessen voor zowel mannen als vrouwen.

1• Minimaal 18 jaarman vrouw
2• Vooropleiding minimaal HAVO /VWO  /MBO/ HBO
3• Over een goede gezondheid beschikken. Je hebt een normale conditie
4• Vrij zijn van ernstige verslavingen.
5• Daardoor geen medicijn- of ‘drug’ gebruik.
6• Voldoende tijd over hebben, naast dagelijkse verplichtingen.
7• ‘Ik heb voldoende interesse en ben gemotiveerd om aan mezelf te werken’.
8• ‘Ik eet regelmatig en goed en ben bereid minder vlees en suiker te eten’.

Hieronder een kleine greep uit de vele effecten die Yogabeoefening naar voren brengt:

Photo 05-11-13 16 12 57

♥ Er ontstaat ‘lenigheid en levendigheid’ (HathaYogaPradipika H:2-19)
♥ Het lichaam wordt mooi, slank en stevig.
♥ De ogen stralen, de blik is helder.
♥ Er is rust, men kan lang stil zitten, zonder te knipperen met de ogen.
♥ Ziekten worden succesvol bestreden.
♥ Zie ook de pagina effecten voor de voordelen die grondige Yogabeoefening oplevert.

Elk jaar opnieuw horen we van onze deelnemers hoe goed deze opleiding in elkaar steekt. Lees ook over de ervaringen van leerlingen. De kans dat je nog enthousiaster raakt is groot. De Basisopleiding start dit jaar voor de 23e keer!

De onderwerpen van de lessen bevatten:
Yama of weigeringen: Geweldloosheid (Ahimsa) – Waarachtigheid (Sattya)  – Eerlijkheid (Asteya)  – Beheersing over de sexuele energie (Brahmacharya) – Niet- begeren (Aparigraha).
Niyama of aanbevelingen / idealen: Zuiverheid (Saucha) – Tevredenheid (Santosha) – Doelgerichtheid/inzet (Tapas) – Zelfstudie (Svadhava) – Overgave (Ishwara – Pranidhana).

Uitgebreide kennis over Asana (lichaamshoudingen) in daad en woord.
Uitgebreide kennis over de Energiecentra – kruin, voorhoofd, keel, hart, navel, heiligbeen, stuit. Het Yin-Yang model van de subtiele anatomie.
Vitale Energie (Prana) en soorten energie. Energiebeheersing (Pranayama) en oefeningen.
Onthechting, of leren hoe los te laten (Pratyahara). Soorten onthechting. Belemmeringen of Klesha’ s. Shambhavi mudra. Uitgebreide oefening in meditatie en betere kennis over dit onderwerp.

Lesboeken
1• ‘Hatha Yoga Pradipika’ van Svatmarama € 20,00 Nederlandse vertaling en commentaar. De Yogaschool Yama boek
2• ‘Yoga Dipika‘ € 30,00 door B.K S. Iyengar, Uitgeverij Karnak Amsterdam.
3• ‘Yamas of weigeringen‘ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.
4• ‘Niyamas of idealen‘ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.
5• ‘Subtiele Anatomie, kosha’s en chakra’s’ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.
Een oefeningen- en lesschema wordt in de eerste lessen uitgedeeld.
De lesboeken zijn voor de Basisopleiding niet verplicht, in de praktijk blijkt dat ze tijdens het cursusjaar aangeschaft  worden. Je kunt dat kenbaar maken aan je docent. De stof wordt uitvoerig behandeld in de les, het is wel zinvol om aantekeningen te maken.

Kosten van de Basisopleiding
Vanaf september 2018 betaal je voor elke les van 2 1/2 uur slechts € 29,00. Er is een éénmalig inschrijfgeld van € 25,00. Je aanmelding wordt geldig door de eerste maand lesgeld (€ 116,00) en het inschrijfgeld (samen € 141,00) over te maken op IBAN – NL69 INGB 0007235463 van: De Yogaschool – Enschede. Betaling van de rest van de Basisopleiding, het liefst in negen maandelijkse termijnen van € 116,00.

Lesruimten
De Yogaschool heeft 4 permanente vestigingen, 3 in Enschede en 1 in Oldenzaal. Er zijn 7 mooie lesruimten.

Emmastraat 147

Lonnekerspoorlaan 88

Lasonderstraat 3

Lestijden Basisopleidingen – 2019. 
Start na de Kerstvakantie in januari 2019. We beginnen weer na de kerstvakantie vanaf maandag 14 januari 2019 en verder.

Enschede
Maandagavond 19.45 – 22.15 Enschede Emmastraat 147 entree 1, lesruimte 2.
Woensdagochtend 10.00 – 12.30 Enschede Emmastraat 147 entree 1, lesruimte 2.
Woensdagochtend 10.00 – 12.30 Enschede Lonnekerspoorlaan 88. Duitstalig.
Donderdagavond 19.45 – 22.15 Enschede Emmastraat entree 1, lesruimte 2.

Oldenzaal
Dinsdagochtend 10.00 – 12.30 Deurningerstraat 39 c.

Leonie VaarhorstSandra SchukkinkMascha RosLinda Mittendorff
Geeft les op maandag
avond
Geeft les op dinsdag
ochtend te Oldenzaal
Geeft les op woensdag
ochtend in het Duits
Geeft les op woensdag
ochtend en donderdagavond
LeonieVaarhorstSandra SchukkinkMascha RosLinda Mittendorff

Docenten voor de Basisopleidingen staan hierboven vermeld. Je kunt doorklikken voor de persoonsbeschrijving. Iedere docent heeft zijn/ haar vaste lesavond of ochtend. Wisselingen van leerkrachten zijn minimaal, toch krijg je ook wel eens een keer les van een andere leerkracht. Jij kunt zelf wel wekelijks wisselen van les, mocht je dan willen, erg makkelijk.  Het beste is wel een vast wekelijks les moment vast te zetten in je agenda. De lessen lopen wekelijks synchroon.

Lezing of Informatiedagen.
We nodigen je van harte uit om naar een lezing of informatie middag of – avond toe te komen, de data staan aan de rechterzijde in de kolom. Laat ons graag weten voor welke dag je kiest door het formulier hiernaast in te vullen en te verzenden. Op deze pagina meer info over lezingen.  

De Basis-dagopleiding is in 2019 vanaf maandag 29 april tot en met donderdag 23 mei. 2 lessen per dag. 4 weken achtereen. Maak je interesse kenbaar aan ons.