Harmonie - Ruimte voor jezelf

Voor jouw welzijn en persoonlijke ontwikkeling is het van groot belang dat je erin slaagt om je eigen leven in balans te brengen.  Van daaruit functioneer je zelf het beste én ben je optimaal in staat om anderen te helpen. Als je zelf harmonieus door het leven gaat ben je een inspiratie voor anderen. Maar hoe doe je dat nou?

Allereerst moet je beseffen dat alles energie is en dat energie in een golf beweegt. Energie zet uit of trekt samen. Wij noemen die twee tegengestelde eigenschappen van energie Rajas en Tamas. Als jouw beschikbare energie goed ‘meebeweegt’ met wat je nodig hebt ben je in harmonie. Je hebt energie beschikbaar op het juiste moment.

Curve harmonie.png

Als jij moe bent terwijl je een prestatie moet leveren ben je niet in harmonie. Zo simpel is het eigenlijk.

Curve disharmonie.png

Dus hoe zorg je nu voor een harmonieuze gemoedstoestand? Daarvoor moet je 2 dingen goed in de gaten houden:

  1. Ten eerste is het heel belangrijk om goed te beseffen dat vermoeidheid het begin van ziekte is. Dus, als je moe bent gun je jezelf voldoende tijd om te herstellen, ongeacht wat jij of jouw omgeving van je verlangt. Het lichaam liegt niet en probeert je iets te vertellen! Je kunt er beter naar luisteren.
  2. Als het juist heel goed met je gaat en je hebt het gevoel dat je de wereld aankunt is het oppassen geblazen! Want dat zijn de momenten dat je de neiging hebt om te veel hooi op je vork te nemen. Op zulke momenten heb je overal zin in, je bent enthousiast en dat straal je ook uit. Op die momenten zie je dus ook veel nieuwe mogelijkheden. Mensen vragen je om mee te doen met van alles en nog wat en dat lijkt ook allemaal leuk. Dat zijn dus de momenten om even vooruit te denken. Besef dat het een golfbeweging is en dat iedere “ja” een verplichting met zich meebrengt die ook moet worden nagekomen als de golf weer ‘beneden’ is. Gun jezelf daarom altijd een buffer, ook als het goed met je gaat.

Natuurlijk, veel mensen hebben het gevoel dat het egoïstisch is om zoveel ruimte voor zichzelf te claimen, maar dat is niet zo. Je kunt pas écht iets voor anderen betekenen als je zelf vitaal bent. Dus zorg goed voor jezelf, claim de ruimte die je nodig hebt en stel dat niet uit tot morgen.

Het is eigenlijk heel eenvoudig:

Als het even moeilijk is: claim ruimte om te herstellen.

Als het allemaal super gaat: claim ruimte om na te denken.

Veel succes!

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.