Bewustwording, waar is dat goed voor?

Deze week werd in alle oprechtheid de vraag gesteld waar bewustwording eigenlijk goed voor is. Het is altijd fijn als zo’n vraag gesteld wordt, want dan kun je het als leraar nog eens uitleggen. Waarom zouden we niet gewoon ons leventje kunnen leiden zonder al te veel na te denken. Wat is daar eigenlijk mis mee?

Nou op het eerste gezicht niks, maar soms helpt het om even in extremen te denken. Dat kan iets duidelijk maken. Stel je voor dat je in volstrekte onwetendheid zou leven. Je weet letterlijk van voren niet dat je van achteren leeft, wat voor leven heb je dan? Die vraag is op 3 niveaus te beantwoorden.

  1. Als je in volstrekte onwetendheid zou leven zou je natuurlijk in zeven sloten tegelijk lopen. Dan zou de antilope recht op de hyena afrennen. Het intellect ontwikkelt leerpatronen om dat te voorkomen. De eerste laag van bewustwording is dus gewoon nuttig om onze overlevingskansen te vergroten.
  2. Als je in emotionele onwetendheid zou leven zou je niet in staat zijn tot inlevingsvermogen. Je zou niet van jouw eigen ervaringen of die van anderen kunnen leren en ook niet met anderen kunnen samenwerken.
  3. Als je in spirituele onwetendheid leeft en dus gebrek aan zelfkennis hebt, dan ontwikkel je steeds weer dezelfde gedragspatronen in nieuwe verschijningsvormen zonder dat je het echt beseft. Dan komt regelmatig de vraag bij je op waarom iets je nu alwéér overkomt…

Je zoekt dus eigenlijk op 3 niveaus naar beheersbaarheid. En als je dat doortrekt naar de onvoorstelbare omvang van de kosmos, dan bekruipt je vanzelf een bepaald gevoel van machteloosheid. Het heeft geen zin om te proberen het onbeheersbare of het oneindige te beheersen.  Het streven naar beheersbaarheid is weliswaar een drijfveer van onze bewustwording maar de illusie van beheersbaarheid is uiteindelijk niet de oplossing van ons probleem. Er blijken toch steeds weer nieuwe sloten zijn om in te lopen.

Als we onze spirituele bewustwording verder ontwikkelen door meditatie, ontstaat een besef van wetmatigheid en dus ook het besef van onvermijdelijkheid en onbeheersbaarheid. Dan kom je tot overgave en dat is de sleutel. Juist als je beseft dat je het ook allemaal niet precies weet en jij je ook moet voegen naar grotere krachten, dan ontstaat er ruimte en ga je meer afstemmen op die grotere krachten, in plaats van je ertegen te verzetten. Het gaat er niet om of we in alles de uitkomst kunnen bepalen. Het gaat er om dat we de uitkomst kunnen begrijpen zodat we hem kunnen accepteren. Vanuit begrip ontstaat acceptatie en acceptatie stopt jouw verzet. Als je het punt bereikt dat je het verzet staakt wordt je veel ontvankelijker voor intuïtie. Je gaat bewuster voelen en luisteren en dan boor je een hele nieuwe laag van weten aan. Daarom leidt bewustwording uiteindelijk tot vrijheid. En daarmee is het nut onbeschrijflijk groot. Want vrijheid is het hoogst haalbare. 

Als je ook wilt leren hoe je meer bewust in harmonie kunt leven, dan biedt Raja Yoga je daarvoor een fantastische en beproefde methode. Kom eens naar een lezing of mail ons voor meer informatie. Dan kunnen we je meer vertellen over onze eigen ervaringen. Klik hier voor data en locaties van lezingen.

Veel succes.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.