Bewust Zijn

Het is nu al enkele tientallen jaren populair bij veel mensen om de vaardigheid te beoefenen om “in het heden te zijn”. Veel mensen praten erover, maar wat is dat nou eigenlijk?

De voorstanders van ‘Nu’ met een hoofdletter lijken vooral te bedoelen dat je je aandacht niet te veel moet richten op het verleden of de toekomst. Het verleden is geweest, de toekomst is onvoorspelbaar en beiden kunnen een serieuze bron van stress zijn. Het is dus op zich een goed idee om je daar niet te druk over te maken. Veel mensen lijken daarom baat te hebben bij deze oefening.

Toch kijken we er vanuit Raja Yoga een beetje anders tegenaan. Als je door beoefening van Raja Yoga leert om jouw aandacht steeds beter vast te houden door meditatie kun je vaststellen dat je eigenlijk niet anders kunt dan in het heden te zijn. Wat je ook doet, je doet het nu, zelfs als je je zorgen maakt over de toekomst of spijt hebt van het verleden. Of je nou gestrest bent of ontspannen, je doet het allebei nu.

Eigenlijk gaat het om de vraag of jouw aandacht naar binnen of naar buiten gericht is. Zodra je aandacht naar buiten gericht is zit je ‘gevangen’ in ‘jijzelf’ ten opzichte van dat wat je waarneemt met alle gevolgen van dien. Je wordt gevoelig voor verschillen en oordelen.

Alleen door jouw aandacht steeds weer naar binnen te richten kun je tijd en plaats ontstijgen en doordringen tot jouw tijdloze ware aard en daar ligt de vrijheid op je te wachten...

Volg de stem van je hart, volg de stille stem vanbinnen...

Alleen bewustwording geeft je de antwoorden en waarheid is tijdloos.

Veel succes.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.