Surya Namaskar - De Zonnegroet

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Surya Namaskar – De Zonnegroet

Je bent energie

We doen de zonnegroet vaak als warming up, maar het is zo veel meer dan dat.

Surya Namaskar.jpg

De Zonnegroet is een reeks van houdingen die vrij snel achter elkaar worden uitgevoerd. In een steeds elkaar afwisselende reeks van strekkingen van de achterzijde en de voorzijde in combinatie met het activeren van het hart-centrum door de inzet van de armen wordt de energiestroom in ons maximaal geactiveerd. En dat is inderdaad een heel effectieve manier om alles op gang te krijgen ’s ochtends.

Toch kan Surya Namaskar veel meer zijn dan dat, mits het op de juiste wijze beoefend wordt. Het woord Namaskar is niet zo maar een willekeurige groet, zoals wij westerlingen gewend zijn elkaar met een knikje te begroeten. Letterlijk betekent Namaskar: “Het allerhoogste in mij her-kent het allerhoogste in jouw. Ik herken dat wij één zijn”. Dat is de ware betekenis van Namaskar en er gaat een enorme kracht vanuit aan om ook daadwerkelijk met die gevoelswaarde je medemens te begroeten. Je zult snel ervaren dat die begroeting tot een ware ont-moeting leidt. In het Oosten gaat dat gepaard met het vouwen van de handen en een lichte buiging. Dat vinden we in het Westen een beetje vreemd. Ook als je die handeling achterwege laat kun je ervoor kiezen om je bij iedere ontmoeting van deze gevoelswaarde bewust te zijn. Daarmee draag je dat gevoel ook aan de ander over en dat is van niet te onderschatten waarde.

Zo is het ook met Surya Namaskar. Natuurlijk is de fysieke uitwerking weldadig. Zeker in combinatie met de ademhaling waarbij de strekking van de achterzijde gepaard gaat met een uitademing en de strekking van de voorzijde met een inademing. Door dat in één grote stroom 21 keer achter elkaar te beoefenen wordt het lichaam als het ware een soort blaasbalg en ervaar je dat jouw lichaam in wezen een extreem geavanceerd instrument is voor het geleiden van energie. Het is ook goed om eens af te wisselen in tempo. Als je de oefening snel doet is het een krachtsinspanning, maar als je langzaam door de bewegingen gaat en bij iedere houding 5 keer goed door ademt wordt het een meer verstillende handeling.

Maar als je met de gevoelswaarde van Namaskar zorgt dat het allerhoogste in jou het allerhoogste in de Zon begroet krijgt de oefening een belangrijke extra lading. Jij bent energie. Jij bent de kracht die alle atomen en moleculen in jouw lichaam bij elkaar houdt. Het is die kracht, dat verlangen naar leven, dat ervoor zorgt dat jij één natuurlijk geheel vormt. En het is diezelfde kracht die het Zonnestelsel bij elkaar houdt. Jij bent die kracht en de Zon en jij zijn één. Als jij ’s ochtends de Zon groet in jouzelf, dan groet je die kracht. Dan erken je de levensenergie die jou voortdrijft en je herkent dat het die energie is die alles en iedereen met elkaar verbindt. Het is wat alles en iedereen gemeenschappelijk heeft. En als je elke dag met dat besef aan je dag begint, dan kan het niet anders dan dat je opgewekt en liefdevol door het leven gaat.

Dat is de ware uitwerking van Surya Namaskar. Regelmatige meditatie maakt je standvastig in dit gevoel. Surya Namaskar kan een geweldig dagelijks anker zijn. Doe het met gepaste aandacht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.