Ego; vriend of vijand?

Op weg naar zelfrealisatie wordt vaak het ego (ons zelfbeeld) als ‘de vijand’ gezien. Dat is te simpel gesteld. De weg van zelfrealisatie moet zorgvuldig bewandeld worden. Bewustwording van het onderscheid tussen jouw (tijdelijke) persoonlijkheid en jouw (tijdloze) ware aard is een proces dat zorgvuldige en intensieve aandacht verlangt onder begeleiding van een ervaren leraar.

  1. Ten eerste kan onderdrukking van het ego ertoe leiden dat ook belangrijke behoeften worden onderdrukt. Dat kan op lange termijn schadelijk voor je zijn.
  2. Ten tweede helpt verdringing je niet om die behoeftes te overwinnen; sterker nog ze blijven dan sluimer en kunnen zich op een onbewaakt ogenblik weer totaal onverwacht manifesteren op een manier waarin jij jezelf niet in de hand hebt.

Het is dus zaak om het ego steeds te erkennen en aanvaarden zoals het is om van daaruit drie belangrijke stappen te zetten:

  1. Onderzoek met behulp van zelfreflectie en meditatie jouw zelfbeeld grondig, zodat je de eigenschappen van dat zelfbeeld steeds bewuster leert kennen.
  2. Onderzoek hoe dat zelfbeeld ontstaan is.
  3. Neem de beslissing dat jouw ego niet langer de baas is van jouw leven, maar wel een zeer belangrijk middel in jouw functioneren dat aan verandering onderhevig is. Zolang jij vanuit jouw ware aard de leiding neemt in dat veranderingsproces is daar niets mis mee.

In dit proces zal je gaan ontdekken dat je in de loop van je leven op basis van de omstandigheden waarin je verkeerd hebt en de mensen waar je mee om bent gegaan een ‘overlevingsstrategie’ hebt ontwikkeld die in combinatie met jouw talenten en vaardigheden van dat moment zo goed mogelijk voor je werkte. Daar is op zich niets mis mee. Dat doet iedereen. Het punt is wel dat die omstandigheden en mensen om je heen tijdelijk waren en je de neiging hebt om aan dat zelfbeeld te hechten, omdat het zoveel voor je betekend heeft. Die hechting kan ertoe leiden dat die overlevingsstrategie nog steeds al jouw reflexen en gedrag bepaalt terwijl de omstandigheden allang veranderd zijn. En dan werkt het dus niet meer. Sterker nog dan werkt het tegen je.

De beoefening van Raja Yoga leert je om steeds bewuster het onderscheid te maken tussen jouw (per definitie tijdelijke) persoonlijkheidskenmerken en jouw tijdloze ware aard. Door kennis, oefening, zelfstudie en meditatie ontvlecht je laag voor laag alle complexiteit van jouw persoonlijkheid tot je bij de schitterende eenvoud van de kern bent aangeland en alles voor jou op zijn plek valt.

Als je meer wilt weten over de vraag hoe je dat onder begeleiding zelf kunt leren, kom dan naar onze volgende lezing over Raja Yoga op 15 juli 2017 om 20:00 uur aan de Lonnekerspoorlaan 88 in Enschede.