De binnenwaartse stroom

In de beoefening van Raja Yoga maken we onderscheid tussen twee stromen: de buitenwaartse en de binnenwaartse stroom. Iemand die nadrukkelijk leeft op de buitenwaartse stroom wordt geleefd door tijdelijke doelen (โ€œIk droom ervan om over 5 jaar dit of dat bereikt te hebben en heb daar veel/alles voor overโ€). Hij jaagt impulsen na. We kennen alle negatieve gevolgen van zoโ€™n aanpak en zien die dagelijks om ons heen. Iemand die vanuit de binnenwaartse stroom leeft is gericht op zijn diepere verlangens en zijn verhouding tot zijn omgeving in de meest brede zin (โ€œIk wil leren, delen met anderen, helpen etc. En de vorm waarin dat precies gebeurt kan van tijd tot tijd verschillen.โ€).

Kort gezegd is de buitenwaartse stroom gericht op het tijdelijke en de binnenwaartse stroom op het tijdloze. Eigenlijk is het heel simpel: als je hecht aan het tijdelijk zal je ook het verlies ervan moeten ervaren. Als je je richt op het tijdloze kan iedere dag elke handeling waardevol zijn voor jou en je omgeving ongeacht de exacte uitkomst. Als je kiest voor een leven vanuit de binnenwaartse stroom dan kies jij ervoor om jouw diepste verlangens leidend te laten zijn in jouw leven en steeds minder aandacht te besteden aan vluchtige prikkels. Dat zegt helemaal niet dat je niets meer wilt of als een kluizenaar gaat leven. Het betekent wel dat je een helder onderscheid maakt tussen de paar zaken die er echt toe doen voor jou en de vele andere gebeurtenissen die van voorbijgaande aard zijn en dus ook maar beperkte aandacht nodig hebben.

Het is niet makkelijk om die omslag te maken. Jouw persoonlijkheid heeft zich in de loop der jaren gericht op die buitenwaartse stroom en heeft een overlevingsstrategie ontwikkeld om met alle tijdelijke meevallers en tegenslagen om te gaan die daarbij horen. En die strategie heeft je ook veel gebracht. Dat voelt dus relatief veilig op korte termijn maar veroorzaakt vaak pijn op de langere termijn.. Er is moed voor nodig om fundamentele keuzes te maken en je steeds meer te richten op de zaken die je van levensbelang vindt; om je te richten op levensvervulling. Toch zul je merken dat hierdoor het lijden en pijn minder wordt. Er komt gewoonweg meer glans en rust in je leven. Dit is een langzaam proces. Gedegen begeleiding door een ervaren leraar kan je daarbij helpen.

Als je meer wilt weten over hoe je dat kunt doen, is het misschien interessant voor je om naar een van onze lezingen te komen over Raja Yoga op 6 of 9 september om 20:00 uur aan de Lonnekerspoorlaan 88 in Enschede. Je bent van harte welkom.