Kerstmis | Het licht schijnt in de duisternis

Sinds de vierde eeuw van onze jaartelling vieren wij Kerstmis op 25 december. Voor die tijd was het ook al een feestdag. De Romeinen vierden hun feestdagen der saturnaliën en ook in Griekenland en Egypte vierde men de zonnewende. Kerstmis is dus van oorsprong het lichtfeest.

En natuurlijk staat licht symbool voor onze universele bron van leven en bewustzijn. In yogabeoefening citeren wij graag uit Oosterse bronnen. In de Vedas wordt al minimaal 6.500 jaar geleden naar de zonnewende verwezen, maar de Bijbel is er ook duidelijk over. Johannes citeert Jezus in 8:12: Jezus dan sprak wederom tot henlieden, zeggende: Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben." En Johannes zegt het zelf iets eerder al in zijn beroemde maar enigszins raadselachtige Johannes 1:5 “En het Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft hetzelve niet begrepen.”. En daarmee was het niet onlogisch om van 25 december “Zijn” dag te maken.

In deze periode vieren wij dat vanuit de diepste duisternis van de kortste dag van het jaar altijd weer het licht zal opkomen om ons leven te voeden met groei en helderheid. Kerstmis is een periode van hoop en eensgezindheid. We vieren, om met Johannes te spreken, dat de duisternis nooit grip zal krijgen op het licht. Dat het licht steeds weer de duisternis zal verdrijven.

En om dan toch Oosters af te sluiten wensen we jullie eendachtig de Gayatri Mantra:

Om Buhr Bhuvah Svaha

Tat Savitur Varenyam

Bhargo Davasya Dhimahi

Dhiyo Yo nah Prachodayat

 

Door alle lagen van ervaring heen is

‘Dat’

de ware aard die het bestaan verlicht, het allerhoogste Ene.

Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie

De verheven schittering van verlicht bewustzijn gewaarworden.

 

We wensen je hele fijne feestdagen en een schitterend en meditatief nieuw jaar.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.