Het schuldgevoel van moeders

Moeders verdienen onze aandacht en steun, want ze hebben het niet makkelijk. Stel je eens voor; je hebt ergens tussen de 25 en 40 jaar van je leven geïnvesteerd in opgroeien, een opleiding, een carrière en een relatie en op een gegeven moment ontwikkelt zich een verlangen dat sterker is dan jij; het verlangen naar een kind. En je besluit daaraan toe te geven en je wordt moeder. Vanaf dat moment kom je in een soort rollercoaster terecht.

Je probeert zo goed als je kunt jouw aandacht te verdelen tussen kind, relatie, werk, vrienden en familie en eigenlijk ren je de hele dag achter jezelf aan. Maar tevreden ben je niet. Diep vanbinnen bekruipt je een schuldgevoel. Je hebt het gevoel dat je tekort schiet. Als je op je werk bent mis je je kind, als je bij je kind bent loop je te malen over het werk dat je allemaal nog moet doen en dan zie je dat je alweer het sporten met je vriendinnen moet overslaan. En dan komt in het weekend je moeder op bezoek en je voelt die afkeurende blik bij de rommel in de hoek en bij de vlek op het shirt van je kind. En dat vreet aan je.

Het is goed om te beseffen wat schuldgevoel in essentie is. Het is een afkeurend oordeel over jezelf. Besef dat dit oordeel niet aangeboren is, maar aangeleerd! Dat oordeel over jouwzelf is de echo van jouw ouders. En jouw ouders probeerden ook maar gewoon om het zo goed mogelijk te doen. Hun mening is gebaseerd op de tijd waarin zij opgroeiden en hun oordeel is weer een echo van hun ouders. Dat oordeel van jouw ouders is gebaseerd op omstandigheden die allang niet meer bestaan. En het oordeel van jouw baas is ingegeven door zijn stress en niet door jouw kwaliteiten.

Het oordeel van een ander zegt alles over die ander en niets over jou!

Dus denk daaraan als je voelt dat je uit elkaar getrokken wordt tussen jouw liefde voor je kind en jouw ‘verplichtingen’ naar anderen. En besef dan ook goed dat jouw kind 2 dingen écht nodig heeft en daar niet zonder kan:

  1. Jouw onvoorwaardelijke liefde.
  2. Jouw volstrekte helderheid, duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Al het andere is versiering die een mooie aanvulling of bevestiging kan zijn van deze twee krachten, maar niet meer dan dat. Zorg dat je dat elke dag zelf even bewust ervaart én zorg dat jouw kind het ook voelt. Dan weet je dat het allemaal goed is en dan verdwijnt jouw schuldgevoel als sneeuw onder de zon. Bovendien zal je vanuit dat gevoel alle andere afleiding weten te relativeren en weten dat je goed voor jezelf moet zorgen om goed voor je kind te kunnen zorgen.

Er is een oefening die je ieder gewenst moment van de dag kunt doen en hij kost maar 5 minuten:

  1. Neem even de tijd om in stilte met al jouw aandacht en volle bewustzijn naar je kind te kijken en voel de onvoorwaardelijkheid van jouw liefde. Zie dat het allemaal allang goed is. Dat je kind vrij is, helemaal open staat en perfect is zoals die is. En voel de bereidheid om die vrijheid met jouw leven te beschermen, zodat hij of zij zal zijn wie die is.
  2. Kijk nu in de spiegel en kijk jezelf diep in de ogen, alleen in de ogen. En zie in stilte dat kleine meisje voor je dat je ooit was. Voel de onvoorwaardelijkheid van jouw liefde. Zie dat het allemaal allang goed is. En zie dat ze vrij is, helemaal open staat en perfect is zoals ze is. En voel de bereidheid om die vrijheid met jouw leven te beschermen, zodat jij zult worden wie je altijd bent geweest.

Veel succes.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.