Verlangens, wat moet je ermee?

Verlangens zijn menselijk en op zich voelen verlangens meestal als iets positiefs. Ze maken dat je in beweging komt, de vervulling geeft je voldoening en ook aan de voorpret is een heleboel plezier te beleven.

Toch zit er ook een andere kant aan verlangens en dat willen we niet altijd toegeven. Ze kosten namelijk altijd energie, vaak in de vorm van tijd en geld. Die energie gaat dus ten koste van wat anders. En dat kan stress opleveren als je die energie eigenlijk niet kunt missen. De Dolle Dwaze Dagen heten niet voor niets zo!

Onvervulde verlangens kunnen aan je blijven knagen en dat kan best lastig zijn. Onderdrukken is niet echt een optie, want daar worden ze alleen maar sterker van. Toch is de uiteindelijke vervulling ook niet echt een oplossing. Vaak smaakt het naar meer. Anders zouden mensen niet zo vaak op vakantie gaan en zeker niet naar dezelfde bestemming als vorig jaar! Hele winkelstraten zijn gevuld met ongeveer dezelfde spullen.

Het kan helpen om te bedenken wat een verlangen eigenlijk is. Een verlangen is een verbeelding van verschil. Je denkt dat de vervulling van het verlangen een verschil zal maken. En dat wil in de praktijk nog weleens tegenvallen. Dat leidt dan dus weer tot teleurstellingen en nieuwe verlangens. Eerst probeer je jezelf nog een tijdje te overtuigen dat je echt een goede keus gemaakt hebt. Dan ontdek je het probleem van kleine verlangens: ze zijn tijdelijk. En dat is het wezenlijke verschil tussen verlangens en idealen. Verlangens zijn tijdelijk, idealen zijn tijdloos. Het geeft voldoening om aan een ideaal te werken ook als het nog niet volbracht is. Dat is bij een verlangen niet zo. Tevredenheid, rust en balans vind je door je op de tijdloze waarden in je leven te concentreren.

Als je ziet dat jouw verlangen naar die auto, fiets, computer, nieuwe baan, nieuwe vriend of vriendin of wat je nog meer allemaal denkt te willen, eigenlijk meer van hetzelfde is van wat je allemaal al kent, dan dooft langzaam het verlangen. En dan zal je ontdekken dat er hele fundamentele emoties onder liggen. Verlangen naar liefde en erkenning, gezien en gewaardeerd worden zijn meestal de drijvende krachten achter jouw verlangens. Concentreer je daar maar op, dat scheelt een hoop omwegen. Het mooie van die verlangens is dat je ze zult ontvangen door ze met anderen te delen. En als je de energie achter die verlangens weet om te buigen naar hogere idealen die je samen met anderen kunt realiseren moet je vanzelf glimlachen om de tijdelijkheid van de kleine verlangens. Dat is de snelweg naar tevredenheid.

Dus, knaagt er een verlangen aan je en realiseer jij je dat vervulling ervan ook schade doet? Concentreer je dan op de overeenkomsten tussen jouw huidige leven en jouw verlangde leven. Focus op de overeenkomsten, niet op de verschillen. Daarmee verleg je jouw aandacht en energie naar de diepere waarden van jouw leven. Concentreer je op jouw idealen en op de verbondenheid met jouw naasten. Dan zal je zien dat verlangens meestal oude wijn in nieuwe zakken zijn. En besef dan dat het najagen van die kleine verlangens je beperkt in jouw mogelijkheden om jouw idealen te realiseren. En dan ben je er klaar mee.

Veel succes.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.