DE BASISOPLEIDING RAJAYOGA

De Basisopleidingen vanaf september 2019 zijn de eerstvolgende mogelijkheid om te starten met de voortreffelijke en effectieve Basisopleiding. Er zijn 5 les-mogelijkheden in Enschede. Er zijn  2 les-mogelijkheden in Oldenzaal. Verder op deze pagina staan de dagdelen. Lees maar even door, kom dan graag naar een lezing voor aanvang van de lessen om kennis te maken.

Je wilt graag goede Yoga beoefenen, maar je hebt geen of weinig ervaring.
Je hebt interesse in een gedegen opleiding die staat als een huis en al jarenlang beproefd is. Er is voldoende motivatie aanwezig om te leren, je bent benieuwd wat je sterke en zwakke punten zijn. Je bent bereid jezelf te onderzoeken. Er is veel interesse aanwezig om kennis te maken met de Yogawetenschap. Bij de richtlijnen verderop deze pagina kun je grotendeels ‘ja’ invullen.

Doelstelling van de Basisopleiding

Het doel van de basisopleiding is om je een echte Yogabeoefenaar/ster te laten worden, herkenbaar aan een stabielere persoonlijkheid en een open ‘mind’. De warmte die van je uitstraalt is voelbaar voor de omgeving. Door de basisopleiding verkrijg je vaardigheid en kundigheid om beter te functioneren, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op vitaal en emotioneel niveau. Dit maakt de weg vrij voor je verdere ontwikkeling op mentaal en spiritueel niveau.

8stappen-footsteps-sand1.jpg

De indeling van de les
1,5 uur fysieke houdingen, (asanas) en een energiebeheersingsoefening (pranayama). Daarna 20 minuten een concentratie – of meditatie oefening. Na de korte theepauze, is er aansluitend 1/2 tot 1 uur een lezing over een theoretisch onderwerp met voorbeelden en discussie. De lessen zijn chronologisch opbouwend.

De Basisopleiding bevat
40 lesblokken van wekelijks 2 1⁄2 uur, verspreid over een jaar. We houden niet van half werk. Het blijkt dat als je elke les aanwezig bent, de opleiding goed te volgen is. Hoe meer je thuis doet, des te sneller ervaar je de weldadige werking van Yoga. Op een gekozen moment uit het lesschema de ‘asana’s thuis’ herhalen geeft geweldige resultaten. Er zijn 120 lesuren en 80 thuisstudie uren per jaar/seizoen.

Richtlijnen, voor wie is deze bijzondere training geschikt? Iedereen die de onderstaande richtlijnen met ‘ja’ kan beantwoorden kan succesvol studeren. De lessen worden gegeven op een avond of op een ochtend. Er wordt een programma voor thuiswerkzaamheid uitgedeeld samen met een schema van alle oefeningen in het eerste jaar. Je volgt je eigen tempo binnen je specifieke mogelijkheden. Toch volgen hier een aantal richtlijnen die een indicatie zijn om zonder problemen de opleiding te volgen. Als je ze allemaal positief kunt beantwoorden zal deze Yogatraining niet al te moeilijk zijn en het resultaat is er dan ook naar, want je herkent een Yogabeoefenaar gemakkelijk. Er zijn uitwendige tekenen. Natuurlijk zijn de lessen voor zowel mannen als vrouwen.

 1. Minimaal 18 jaar

 2. Vooropleiding minimaal HAVO /VWO  /MBO/ HBO

 3. Over een goede gezondheid beschikken. Je hebt een normale conditie

 4. Vrij zijn van ernstige verslavingen.

 5. Daardoor geen medicijn- of ‘drug’ gebruik.

 6. Voldoende tijd over hebben, naast dagelijkse verplichtingen.

 7. ‘Ik heb voldoende interesse en ben gemotiveerd om aan mezelf te werken’.

 8. ‘Ik eet regelmatig en goed en ben bereid minder vlees en suiker te eten’.

Effecten

Hieronder een kleine greep uit de vele effecten die Yogabeoefening naar voren brengt:

♥ Er ontstaat ‘lenigheid en levendigheid’ (HathaYogaPradipika H:2-19)
♥ Het lichaam wordt mooi, slank en stevig.
♥ De ogen stralen, de blik is helder.
♥ Er is rust, men kan lang stil zitten, zonder te knipperen met de ogen.
♥ Ziekten worden succesvol bestreden.
♥ Zie ook de pagina effecten voor de voordelen die grondige Yogabeoefening oplevert.

Elk jaar opnieuw horen we van onze deelnemers hoe goed deze opleiding in elkaar steekt. Lees ook over de ervaringen van leerlingen. De kans dat je nog enthousiaster raakt is groot. De Basisopleiding start dit jaar voor de 23e keer! Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die in de basisopleiding aan bod komen.

Het fundament van Raja Yoga

De basis van Raja Yoga beoefening zijn De Yamas en Niyamas. Het zijn 10 aanwijzingen die je helpen om meer balans en effectiviteit in je leven te brengen. Je gaat ze steeds meer in jouw denken, handelen en leven een rol geven. Deze aanwijzingen zijn niet moralistisch of dogmatisch. Het zijn 10 logische aanwijzingen. Het zijn een soort universele wijsheden. Je zult in de loop van de tijd ontdekken dat het voor jezelf en voor je omgeving beter is om rekening te houden met die logische aanwijzingen.

Yamas Niyamas Patanjali.png

Asana

In de opleiding Raja Yoga verkrijg je uitgebreide kennis over Asana (lichaamshoudingen) in daad en woord. Je gaat steeds beter begrijpen en ervaren hoe de wisselwerking tussen lichaam en geest functioneert. Je leert heel bewust naar je lichaam te luisteren en je weet op een gegeven moment uit ervaring welke oefening de uitwerking heeft die jij nu nodig hebt. Je wordt je steeds bewuster van jouw relatie met je lichaam.

De Asanas vormen een heel doordacht stelsel van oefeningen die jou steeds naar vitaliteit en balans kunnen brengen. Daarmee zijn de Asanas een uitstekende manier om steeds soepel en vitaal te blijven en bovendien een hele goede voorbereiding voor meditatie.

Meditation and chakras.jpg

Energiecentra

Alles is energie. Jij bestaat uit energie. Jij bent energie. Die energie kan in balans zijn of juist niet. Door meer kennis en ervaring met de vraag hoe energie zich gedraagt in jouw lichaam en geest leer je om onder alle omstandigheden naar herstel van je balans toe te werken. Je leert hoe je met gedachtekracht jouw energiebalans herstelt.

Je krijgt uitgebreide kennis over de Energiecentra – kruin, voorhoofd, keel, hart, navel, heiligbeen, stuit. Het Yin-Yang model van de subtiele anatomie. Vitale Energie (Prana) en soorten energie. Energiebeheersing (Pranayama) en oefeningen. Onthechting, of leren hoe los te laten (Pratyahara) is daarbij van belang. Soorten onthechting. Belemmeringen of Klesha’ s. Shambhavi mudra. Uitgebreide oefening in meditatie en betere kennis over dit onderwerp.

De Lesboeken die we gebruiken in De Basisopleiding

 1. Hatha Yoga Pradipika’ van Svatmarama € 20,00 Nederlandse vertaling en commentaar. 

 2. Yoga Dipika‘ € 30,00 door B.K S. Iyengar, Uitgeverij Karnak Amsterdam.

 3. Yamas of weigeringen‘ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.

 4. Niyamas of idealen‘ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.

 5. Subtiele Anatomie, kosha’s en chakra’s’ € 10. Uitgegeven door De Yogaschool.

  Een oefeningen- en lesschema wordt in de eerste lessen uitgedeeld.
  De lesboeken zijn voor de Basisopleiding niet verplicht, in de praktijk blijkt dat ze tijdens het cursusjaar aangeschaft  worden. Je kunt dat kenbaar maken aan je docent. De stof wordt uitvoerig behandeld in de les, het is wel zinvol om aantekeningen te maken.

Kosten van de Basisopleiding

Vanaf september 2019 betaal je voor elke les van 2 1/2 uur slechts € 30,00. Er is een éénmalig inschrijfgeld van € 25,00. Je aanmelding wordt geldig door de eerste maand lesgeld (€ 120,00) en het inschrijfgeld (samen € 145,00) over te maken op IBAN – NL69 INGB 0007235463 van: De Yogaschool – Enschede. Betaling van de rest van de Basisopleiding, het liefst in negen maandelijkse termijnen van € 120,00.

Lesruimten

De Yogaschool heeft 4 permanente vestigingen, 3 in Enschede en 1 in Oldenzaal. Er zijn 7 mooie lesruimten.

Lestijden Basisopleidingen 2019 – 2020. 
Start na de Zomervakantie. We beginnen weer na de vakantie vanaf maandag 16 september 2019 en verder.

Enschede

 1. Maandagochtend 10.00-12.30. Emmastraat 147 entree 1, lesruimte 1.

 2. Maandagavond 19.45-22.15. Emmastraat 147 entree 1, lesruimte 2.

 3. Donderdagavond 19.45-22.15. Emmastraat 147 entree 1, lesruimte 2.

 4. Vrijdagmiddag 14.00-16.30. Emmastraat 147 entree 1 lesruimte 2.

Docenten voor de Basisopleidingen staan hierboven als foto en en ook hier vermeld. Je kunt doorklikken voor de persoonsbeschrijving. Iedere docent heeft zijn/ haar vaste lesavond of ochtend. Wisselingen van leerkrachten zijn minimaal, toch krijg je ook wel eens een keer les van een andere leerkracht. Jij kunt zelf wel wekelijks wisselen van les, mocht je dan willen, erg makkelijk.  Het beste is wel een vast wekelijks les moment vast te zetten in je agenda. De lessen lopen wekelijks synchroon.

Lezing of Informatiedagen.
We nodigen je van harte uit om naar een lezing of informatie middag of – avond toe te komen. Laat ons graag weten voor welke dag je kiest door het formulier in te vullen en te verzenden. Op deze pagina meer info over lezingen.